Thursday, May 04, 2006

My Adventure of Corresponding in My Mother Tongue

If you're wondering where the hell are my new postings, well I've been very the busy. Work, Life and MNS takes a heavy toll on my creativity to write. Even more so when I had letter to a government agency to write too. Till now, I have no idea how I got an A2 for BM during my SPM.

Pengarah
Jabatan Perikanan Negeri Melaka,
Batu Berendam,
75050 Melaka.

2 Mei 2005

Tuan,

Per: Lawatan ke Padang Kemunting ‘Turtle Management Center’
________________________________________________________________

Saya memohon kebenaran untuk membawa ahli-ahli Persatuan Pencinta Alam Malaysia, Cawangan Selangor untuk sebuah lawatan ke Padang Kemunting ‘Turtle Management Center’.

Butiran lanjut mengenai aktiviti tersebut adalah seperti berikut:-

Tarikh : Sabtu, 22 Julai 2006 – Ahad, 23 Julai 2006
Bil. Peserta : 20 orang
Tujuan : 1. Mempelajari dengan lebih mendalam mengenai usaha-usaha ‘Turtle
Conservation'
2. Membantu pegawai Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) dengan tugas-tugas

harian beliau.

Saya amat berbesar hati sekiranya permohonan saya dipertimbangkan.

Terima Kasih.

Yang benar,

Hurnain Hamid
Penyelaras Kumpulan Herpetofauna
Persatuan Pencinta Alam Malaysia
Cawangan Selangor

It took me about 2 hours to write the bloody thing, I shite you not.

31 comments:

SeXy TuRtLe said...

Mr Hurnain,

Can i try brushing up on my Bahasa Melayu?

This is the mock reply i've written for you:

Encik Hurnain Hamid,
Penyelaras Kumpulan Herperofauna,
Persatuan Pecinta Alam Malaysia,
Cawangan Selangor,

Tuan,

Per: Lawatan ke Padang Kemunting ‘Turtle Management Center’

Terima kasih atas permohonan Tuan.

Kami dengan bangganya ingin memberitahu Tuan bahawa permohonan Tuan telah diluluskan oleh pihak kami.

Oleh itu, Tuan dikehendaki melungsur ke lelaman web kami di https://misssexyturtle.blogspot.comdan meminta pendapat dari Puan Sexy Turtle sebelum melawat ke Turtle Management Centre.

Puan Sexy Turtle akan memberi Tuan aturcara untuk hari lawatan persatuan Tuan ke pusat kami dan beliau juga akan memberi maklumat kepada Tuan tentang usaha-usaha kami dalam pemeliharaan kura-kura/penyu yang akan pupus.

Sila berikan butir-butir lanjut Tuan kepada Puan Sexy Turtle dan juga butir-butir ahli persatuan Tuan yang akan hadir pada tarikh tersebut.

Sekian.

Terima Kasih.

SeXy TuRtLe said...

Took me 10mins to write that. hehe..
amboi.. pergi turtle management centre ye? Nak ikut? :p

9 said...

puan sexy turtle,

saya akan melungsur ke lelaman dengan pantas sekali.

terima kasih,
hurnain

SeXy TuRtLe said...

Encik Hurnain Hamid,

Tuan,

Terima kasih atas kerjasama Tuan dalam mengeratkan perhubungan antara persatuan Tuan dan organisasi "From the Desktop of Sexy Turtle".

Kami juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas kunjungan Tuan ke lelaman web kami.

Kami alu-alukan kunjungan anda ke TMC pada Julai nanti. Sila lungsuri lelaman web kami atau hubungi Puan Sexy Turtle sekiranya Tuan mempunyai pertanyaan.

Sekian.

Terima kasih.

(Nine, peninglah to have to write in malay.. hehe.. thanks for dropping by my blog.)

Chill Mum said...

Nain....kawin tak ajak kawan..
:P
Anyway..congratulation mate!

A Babe Of Very Little Brain said...

brader, next time please use my services in drafting official letters like that. i can write bahasa melayu in the most beautiful and poetic style, yet full of humility, when it comes to official letters like that.

my services are free until sept 15. lepas tu, mintak hampun la tak leh tolong dah.

ni nak gi bkt gasing ni, nak saya tulis surat jugak ke?

Inn said...

baru nak suggest next time mintak tolong babe dia telah memvolunteerkan diri. dia sungguh baik hati orangnya :)

madnessinvain said...

Cuba ko bayangkan Maya Karin sambil sambil ko menulis tu.

A Babe Of Very Little Brain said...

chayaaang dengan inn.

abang mad, you think i can pass off as maya karin or not?

TriPPin' said...

That sounds like an interesting persatuan... wat other activities do you do? Do you have a website?

9 said...

chill mum:
sorry la, majlis kecil-kecilan shj.

babe:
forgot la u keja gomen. nanti next time i mintak u draft-kan, ait? :p

9 said...

inn:
tulah pasal. lupa lak nk mintak kt dia.

babe(again):
sayang inn je, sayang kt i?

9 said...

MiV:
alamatnya tak siaplah surat tuh. :p

trippin:
yup, go ot http://www.mns.org.my

A Babe Of Very Little Brain said...

you know my demands kan? if you could fulfil them, then i sayang you also.

SIGNED
Janda Gatal

Cosmic_GurL said...

Turtle Management Center =
Pusat Pengurusan Penyu?

Hahahahah....9, I pun terer tau tulis official letter in BM!

anisism said...

what the hell is herpetofauna.

now i wonder whether my english spm result betul ke idak.

SeXy TuRtLe said...

9,

Visit my saudara-mara penyu jugak ye!

9 said...

aweks kosmos:

i still culdn't believe that u called me mat skima... *pouts*

babe (and again):

mmmm, maya karin or babe?, *thinking hard*.. which one do i wnt to give that house in TTDI to huh?

9 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
9 said...

anis:

herpetofauna tuh mcm sejenis kuih bakar.

go & google for it la.

Sarclover said...

woohooo!!!

join the club babeh... i am improving though... now i only take 1 hour only..

:)<-- bangga

Freak & Geek said...

pusat pengurusan penyu?

not bad...

ur bm ok lah tuh..i rasa cikgu bm u sure pueh hati kalau terbaca ur letter tuh..

hik.. hik.. hik..

che'fara said...

hehe.takpe takper cuba lagi.pratice makes perfect.

9 said...

sarcy:
need to improve so i can write one with my eyes closed.

freak&geek:
my cikgu bm wud be surprised i turned out jadi manusia first. hehehe.

angah:
wei, gi belajar la. geget nanti. :p

anisism said...

and kuih bakar is?

che'fara said...

angah? eh how did u know? eh? bagaimana ini?
sapa angah?sapa? dimana? bgmana?

Leen Ash Burn said...

Wooo 9, you forgot the all important - "dengan segala hormatnya..." hehe, bukan semua surat kat gomen and its konco kena hormat2 gitu ke?

Babe, sila conspermkan ayat saya di atas.

kyukyu said...

your blog is so bland.. yecchh

9 said...

anis:
kuih bakar adalah kuih yang saya makan smlm.

che' fara:
helooo.. your html addy? :p

leen:
ala, sorry la leen, lupa plaks.

9 said...

kyukyu:

actually, i'm going for the 'blandest blog' award. i'm trying to make it as boring as possible. looks like i'm closer to my ambition. for more info, go to

http://www.gofuckyourself.com.my

Anonymous said...

*yawn*